top of page
Zoeken
  • Cat Company

Valeriaanwortel

Ik gebruik bij het oppassen graag valeriaanwortel voor de katten. Mensen vinden het over het algemeen niet echt lekker ruiken, maar de meeste katten zijn er hartstikke dol op!


Valeriaan (Valeriana officinalis) wordt al eeuwenlang in de kruidengeneeskunde gebruikt, bijvoorbeeld tegen slapeloosheid vanwege de kalmerende werking ervan op het zenuwstelsel. Daarom zit het ook vaak in rustgevende theemengsels. Verder stimuleert het de spijsvertering en het cardiovasculaire systeem.


Mijn ervaring is dat bijna alle katten erg geïnteresseerd zijn in valeriaan, veel meer dan in kattenkruid (Nepeta cataria). De reacties verschillen per kat. Ze ruiken er altijd eerst aan, vaak gaan ze er daarna in rollen, en sommige katten eten er ook wat van. De ene kat wordt er heel ontspannen van en andere katten juist heel actief. Het kruid is overigens niet verslavend, als katten het een paar dagen achter elkaar hebben gehad verliezen ze hun belangstelling ervoor.Vanwege de aantrekkingskracht op katten wordt valeriaan ook veel gebruikt in kattenspeelgoed. Tip: je kan eventueel ook makkelijk zelf kattenspeeltjes maken, bijvoorbeeld door vingerpoppetjes van Ikea te vullen met watten en een beetje valeriaanwortel, nog even dichtnaaien, klaar! Deze zelfgemaakte speeltjes hebben een kleine omvang, zodat katten er makkelijk zelf tegenaan kunnen tikken om er vervolgens achteraan te jagen (de speeltjes die je in de winkel koopt zijn daar vaak wat te groot voor).

96 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page